keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

"Haluatko kulta hamppareille?"

Nyt mä kirjotan tästä aiheesta, koska se on poukkoillut mun sisällä siitä asti, kun tajusin, miten paljon enemmän nykyään ihan pikkulapset syövät roskaruoka. Jotkut söivät joskus jopa melki vasten tahtoaan, kun töissä kattelin sitä touhua! Eilinen 4D sai vielä enemmän miettimään tätä roskaruokakulttuuria, mikä varsinkin tappaa amerikassa jo niin vaarallista vauhtia, että amerikka syö itsensä hengiltä!

Tosin, eipä näytä joidenkin suomalaistenkaan elämänlaatu nyt hyvältä, Suomeahan sanotaan pikkuamerikaksi. Saataisiin nyt heivata ne mäkit ja heset muualle mun puolesta. Okei, kyllä suurinosa suomalaisista onneksi käyttää kohtuudella, jos ollenkaan, kyseisiä pikaruokaloita (lasketaan mukaan vielä pitseriat), mutta kuinka kauan tilanne pysyy hallinnassa, jos aikuistekin syöttää jo vaunuissa oleville lapsille ranuja ja vähän hampparia? Tottakai kaikilla on oma kasvatusmetodinsa ja en halua nyt loukata ketään! Mutta kyllä mua huolestuttaa ja surettaa, kun tiedän oikeesti, paljonko sitä rasvaa käytetään pikaruokalan keittiössä ja se on muuten kaukana hyvästä rasvasta! Nii ja siihe päälle vielä majoneesit.. kyllähän siellä joskus jotain vihreää pilkistää, mutta voitteko kuvitella, että esim megahampparissa on yli 1000kcal. Yhdessä hampparissa. Sen muistan, että mäkin juustohampparissa on 300kcal, mutta siinä ei ole edes majoneestia. Huh huh, järkyttävää.

Sitten eilinen ohjelma kyllä herätti mussa vihaa ja niin turhautumista. 13-vuotias mahanpienennysleikkaukseen ja 14-vuotiaalle laitettiin mahalaukkuun panta, hei haloo! Kuullemma ei millään laihdu ja sitten vedetään pitsaa aamupalaksi koulussa, koska toinen vaihtoehto oli muroja ja ne on pahoja. Nyt tulee varmasti mielipiteitä siitä, kuinka amerikassa on niin paljon halvempi ja helpompi elää roskaruualla, niinkun eilen mieheni kanssa pohdittiin, mutta toisaalta, miettikää Suomeakin. Sama homma (paitsi onneksi kouluissa on vielä terveellistä ruokaa!!!). Mutta esimerkki vaikka vapaa-ajalta keskustassa: sulla on hirvee nälkä, niin mistähän saisi vaikka salaatin ja halvalla? Niin, kukkarolle parempi olisi vähän mäkistä pari-kolme euron juustohampparia (300-900kcal!), mutta terveydelle ehkäpä vaikka picnicin salaatti. Niiden kalorimäärää en tiedä, mutta tiedän sen, että kyllä se alhaisempi on! Meilläkin sai Rossosta salaattia ja tiedän miten se valmistettiin, ei sinne tungettu ylimäärästä rasvaa ja pidin ideasta, että kastike oli kipossa ja sitä sai säädellä itse sinne salaattiin. :) Sen vielä tuosta Suomen kouluruokaan suhteutumisesta sanon, että on aika surullista, kun teinit menee sitten mäkkäriin ruokatunnilla, koska koulun ruoka on "pahaa". Hohoijaa ja halojatahalloo?!

Joten elämä on valintoja täynnä. Mä tiedän, että se laihdutus on vaikeaa, mutta oli surullista nähdä siinä ohjelmassa, miten vanhempien kautta lapsikin luovutti. Ja tässä vaiheessa on korostettava sanaa lapsi. Yläasteella, johonkin mahanpienennysleikkaukseen. Eih. Tottakai sitä tulee katumaan ihan varmaan jossain vaiheessa, jos sen tekee noin nuorena. Ja huvittavinta, vaiko surullisinta, oli huomata se, että leikkauksen jälkeen syötiin terveellisesti, koska niin määrättiin. Miksei voitu määrätä niin vaikka puolivuotta ennen leikkausta (eikä kolmea päivää), jolloin olisi nähä liikalihavat tytöt ehkä jo laihtuneet sen verran, ettei olisi leikkausta tarvinnut? Arh, vieläkin tulee niin surullisen sekavaolo kun miettii koko ohjelmaa ja tyttöjen elämää. Siitä heijastui mun yläasteikä, vaikken ollutkaan niin paha tapaus. Silti varmaankin kouluni isoin tyttö. Ei se ollut helppoa ja olin varma, etten laihdu, mutta niin nyt vain on käynyt, ilman mitään leikkauksia ja olen ylpeä itsestäni. Niimpä voin vannoa, että kyllä jokaiselta ylipainoiselta sitä painoa lähtee, jos näkee vähän vaivaa. Normaalipainoisena vaivan näkeminen on huomattavasti suurempaa, sen kyllä olen huomannut. :D Mutta sekään ei mahdotonta ole, todellakaan! Ei edes sillä terveellisellä tavalla, jossa jokainen meistä pysyy, eikö niin?:)

Loppuun haluun vielä mainita, että todellakin on ok joskus mättää sitä pitsaa tai vaikka se magahamppari, peräti ateria. Mutta liika on liikaa. Ja varsinkin täysikäisenä ja "vanhana" teininä on tietysti omat päätöksensä, mutta lapsen ei mielestäni saisi itse päättää liikaa mitä suuhunsa pistää. Sama vaikka kotiintuloajoissa, haha!  Itse kun hankin lapsia, ne ei muuten syö roskaruokaa ihan pikkusena. Mun periaate varmasti johtuu siitä, että niin meilläkin on ollut kun minä olin pieni. En nyt muista milloin ensimmäisen kerran söin roskaruokaa, mutta veikkaan ala-asteikää ja silloinkaan saanut sitä paljon. Max. kerran-paristi vuoteen? Teininä 16v-> tottakai sitten söin vähän enemmän ja homma melki riistäytyi käsistä, mutta se alkoi olla omaa vikaa, sillä söin vanhemmiltani salaa ja juurikin vaikkapa keskustassa. Mutta sitten tajusin, ettei homma voi jatkua niin ja tässä sitä nyt ollaan. Ihminen joka tuskissaan metsästelee sitä THE salaattia keskustassa välttäen mahdolliset kaloripommit ja joskus tyytyy protskupatukkaan ja voi hitsi, oon tyytyväinen tähän kohtaloon! Pitsaahan tosiaan Tahkolla söin vähän useemmin, mutta sekin oli ruispohjalla yms ja aikalailla vain hätätilanteissa ja max. kerran viikossa! Nykyään pitsa ja hamppari on parasta itsetehtynä, mukaanlukien pohjat ja pihvit! Mutta voiko sitä enään laskea roskaruuaksi? Pikaruuaksi ei ainakaan! :D

Mitä ajatuksia roskaruoka teissä herättää? Onko se joskus vallinnut teitä, mutta pääsitte siitä yli? Miksi jätitte roskaruuan?

Tiedän myös, että tämä saattaa todellakin herättää erinäisiä mielipiteitä ja se on iha ok. Toivon silti, ettette ala minua lyttäämään. Mitäs minä mielipiteilleni voin? Oman mielipiteen voi siis esittää, mutta asialliseen sävyyn, kiitos. Muuten turha edes odottaa, että julkaisen kommentin, jos se on haukkumista minua kohtaan ja mun mietteitä. En haluaisi siis tänne blogiin negatiivista ilmapiiriä kommenttiboksiin, tajuatte varmaan sen. :) Eli kommentoikaa asiaa/ongelmaa, älkää minua. Tajusitte varmaan! :)

Nyt laittautumaan ja metsästämään piakkoin treenikassia ympäri Jyväskylää. Palaillaan! <3

6 kommenttia:

  1. Harmittaa, että olen koskaan opetellut edes syömään hampurilaisia. Ennen söin aina vain ranskiksia ja kanajuttuja, mutta joskus 13 v opettelin hampurilaisille, ensin kylämme tasokkaassa ravintolassa ja sittemmin hesessä.

    Ärsyttää, että niitä amerikan tyttöjä tuskin on opetettu syömään terveellisesti. Kummallakaan ei mitään sairautta ollut, ja toinen pelasi vielä lentopalloa, joten se varmasti syö ÄLYTTÖMIÄ määriä koska ei laihtunut urheilun kanssa. Huoh missä itsekuri. No mutta helppohan se on syödä kun kerran löytyy 18000 ylimääräistä että saa taas laihtua.

    Samaa mieltä, että roskaruoka silloin tällöin on ihan ok. Onneksi itselläni ainakin alkaa tökkiä parin päivän roskasyönnin jälkeen, ja se onkin merkki siitä ettei tätä enää kiitos. Mahakin menee sekaisin. Nämä ¨ominaisuudet¨ varmaan poistuisi jos vaan söisin joka päivä, mutta miksi ihmeessä tekisin niin? Niistä ei ole kuin hyötyä.

    Onneksi on myös subway, kun sieltä saa leipiä täytettynä, ne ei ole niin rasvaisia. Ainakin jos valitsee terveellisen leivän ja täytteet.

    Kiinnostaisi menneisyyden sinusta saada kuvia, niin muutoksen huomaisi myös tällainen sinua tuntematon ihminen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Kiitos ihana pitkästä kommentista, missä kunnolla kävit mielipiteesi läpi! :) Sitä oli ilo lukea ja huomata, että en ole mielipiteeni kanssa yksin! Kiva, että joku myös katsoi kyseisen 4D, olihan se kyllä älytön summakin, laihtumisen vuoksi. Halvemmaksi olisi tullut vaikka huippu personaltrainer vuodeksi, pariksi!

      Ja joo, itekkään en kestä roskaruokaa sen verta, että voisi sitä päivittäin mässyttää menemään. Kerran jälkeen jo tökkii, haha! Ja onneksi asia on näin. :)

      Subway on kyllä huippu ja on hyvä, että Jyväskylässäkin se on alkanut olemaan öisin auki, joten vähän terveellisempi vaihtoehto! ;)

      Kuvia laittaisin, jos ne ei olisi vanhalla koneella, jota tuskin saa enää auki.. :/ Pitäisi ottaa projektiksi nyt metsästää itsestään jotakin vanhoja kuvia!

      Poista
  2. Oon jättäny roskaruoan ja myös makeat herkut ihan vaan oman terveyden takia. :) Ja oli muuten helppoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu! :) Sama syy täällä, paitsi ehkä ei aina noide makeiden herkkujen suhteen.. ;) Mutta ihailtavaa, että osasit molemmat jättää pois ilman suurempia ongelmia!

      Poista
  3. Satuin minäkin katsomaan kyseisen ohjelman. Aina, kun sellaisia ohjelmia näkee, ajattelee vain, miten en ikinä pystyisi elämään sellaista elämää. Ylipainoisia teinejä käy todella paljon sääliksi. Lapset syövät sitä, mitä vanhemmat heidän eteensä laittavat ja kyllä ohjelmankin vanhemmista näki, etteivät he kovinkaan hyvässä fyysisessä kunnossa ole. Bad luck, jos sellaiseen perheeseen sattuu syntymään. Vanhempana ylipainon pois saaminen ei kuitenkaan ole mahdoton tehtävä, mutta vaatii elämäntapamuutosta ja lujaa mieltä.

    Itse en edes pidä roskaruuasta, se ei yksinkertaisesti maistu hyvälle. Jos joskus satun menemään hampparipaikkaan, niin valitsen joko salaatin tai vähintään jätän ranskalaiset pois. Opiskelijana olen tottunut siihen, että jos mainitsemassasi tapauksessa kaupungilla nälkä yllättää, niin kipaisen kaupasta banaanin, pähkinöitä tai välipalapatukan (jotkut organic food barit on muuten tosi hyviä ravintoarvoiltaakin: ei lisäaineita tai lisättyä sokeria!). Nälkä ei tosin voi koskaan yllättää, jos pitää huolta säännöllisestä ateriarytmistä! Kun energiatasot ovat kohdallaan, on mielitekoja helpompi hallita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ajattelee! Ja tuo on kyllä totta, ettei vanhemmatkaan missään kunnossa ole.. mutta miksi pitää lapsikin ajaa sille tielle? Uskomatonta toimintaa :(

      Ja jep, roskaruoka on mautonta ja kun töissä Hesellä näki, miten paljon oikeasti ne pihvitkin rasvaa sisältää, vaikkei sitä päällepäin nää.. Salaatti on tosiaan hyvä vaihtoehto. :) Itekkin tosiaan oon nyt hyödyntänyt punnitse%säästä-myymälää,sieltä saa jos minkämoista terveellistä välipalaa. :)

      Itsellä yllättää nälkä juurikin sen takia, että joskus vain huomaa unohtaneen syövänsä, kun syö koulussa vaikka 11 aikaan ja pääsee 4 ja menee keskustaan. Onhan siinä nälkä. Tosiaan, ajattelin ottaa tavaksi kantaa nyt treenikassissa aina jotakin purtavaa. :)

      Poista