keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

"Hömppälehti" vs "harrastajalehti"

Oon jo kauemman aikaa mielessäni pohtinut, onko "harrastajalehdet" muka parempia kuin "hömppälehdet" Miten ne muka eroaa?

Selkeä ero on, että ne ovat lehtihyllyssä yleensä eri paikoissa ja harrastajille tarkoitetut lehdet ovat parisen euroa kalliimpia (mm. bodaus, body, fitness&muscle yms) kuin taas hömppälehdet (fit, KG, hyvä olo, kunto plus yms)

Päätin ottaa asiasta selvää. Otin harrastajapuolelta bodaus lehden ja vertailuksi fitin sekä KGn.



Bodaus lehti oli mulle uusi tuttavuus, mutta fit on ollut parisen vuotta mun lemppari hömppälehti ja KG:ta (ennenhän se oli painonvartijat,vai?) luin paljon yläasteella.

Oliko sisällöllä sitten eroa?

Mulla oli hirveä oletus, että nämä ns. harrastelijalehdet eivät sisällä mitään hömppää oikeastaan, mutta yllätyin, kun bodauslehdessä puhuttiin mm. kevään hiusmuodista! En osaa nyt edes mennä sanomaan, onko näin kaikissa kyseisen alan lehdissä, sillä olen hamstrannut aina ne uudet tiedot minulle ja ehkä ohittanut ajatuksissani kaiken muun, mikä ei liity ravintoon tai treenaamiseen.

Tosin, mitään reseptejä en löytänyt, mikä on todella yleistä hömppälehdissä.

Vinkeistä puheenollen, löysin kaikista lehdistä kiinnostavia tekstejä ja uutta tietoa. Silti ehkä Bodaus lehti veti mielenkiintoni ja luin sitä ehdottomasti pisimpään! Mm. lukeminen kisavalmisteluista ja vaikkapa kisabikinien hinnasta (joka muuten on 400e ylöspäin!) oli todella mielenkiinoista lukea ja herätä siihen faktaan, että ei oo ihan halpaa hommaa tuo kisaaminen!

KG ja FIT oli kevyttä viihdelukemista. Jotain uutta, mutta suurinosa oli mulle tuttua peruskauraa ja siksi olenkin alkanut siirtymään enemmän harrastajalehtiin jos tarvitsen vaikka bussimatkalle tekemistä. Tosin, jos haluaisin vaikka reseptiinspiraatioita vapaasyötnipäivälle, saattaisin kallistua KG ja FITin tapaisiin lehtiin.


Mikä lehti siis kellekkin lehdistä joihin tutustuin? 

  
KG on loistava lehti painonpudottajalle (laihdutustarinoita, kalorinkulutusvinkkejä, reseptejä, pohdintaa siitä miten keho mahdollisesti käyttäytyy laihtuessaan) Naiset ovat lehdessä monesti normaalipainoisia, jotka ovat voittaneet taiston ylipainoa vastaan. Lisäksi mitä liikuntaan tulee, niin monesti on vinkkiä, miten aloittaa tarpeeksi rauhallisesti liikunta! (mm. viimeisimmässä numerossa kerrotaan, miten 12 viikossa voi kehittyä juoksijana!) Kyseinen lehti on muakin inspannut joskus todella paljon!:)



FIT taas on ns "normaalitallaajalle" joka liikkuu ihan liikkumisen ilosta ja kaikki ei ole niin nöpsönnuukaa (urheiluvaatetrendejä, liikuntavinkkejä, ruokaohjeita.) Naiset ovat timmissä kunnossa! Aika perusasioita treenaamisesta ja ravinnosta ainakin itselleni, mutta monelle varmasti hyvä tietopaketti mikä sisältää hyviä perusasioita ravinnosta ja treenaamisesta!



Bodaus sisältää selkeästi paljon tarinoita kunnon rautanaisista- ja miehistä. Todella inspiroivia tekstejä! Lisäksi lehdessä käsitellään mm kisaamista, mitä ei ehkä ihan "tavallisen tallaajan" päivittäisiin tavotteisiin/haaveisiin kuulu. Lehdessä myös mennään välissä ehkä enemmän hifistelyn puolelle niin ravinnossa kuin treenissäkin, mitä kokenut ja tavoitteellinen treenaaja ehkä hakeekin lehdeltä, jos perusasiat on jo takaraivoon hakattu!

Siinä suosittelut mikä kellekkin. Mutta onko niissä nyt siis varsinaista eroa?

Se, millaisia roolimalleja lehdissä annetaan on eroa ja siinä, puhutaanko perustiedoista vai perustiedoista sekä hifistelystä. Myös mainonta vaihtelee lehtien mukana. Hömppälehdissä mainostetaan esimerkiksi vaatemuodissa Stadiumia ja Top Sporttia kun harrastajalehdissä esimerkiksi Body Actionin mainokset ovat todella suosittuja! 

Yksi piirre kuitenkin loppupeleissä yhdistää lehtiä; kalleus irtonumeroita ostaessa! Siksi ainakin itse, jos tuleen joskus löytämään sen THE lehden, mistä haluan jokaisen numeron, tulen sen tilaamaan ja säästämään pitkän pennin! Lehtikuningas.fi - sivustolta vinkattiin, että nämä mun arvostelemat lehdet löytyy suht edullisesti heidän valikoimastaan! :) Lisäksi lahjatilaus on mahdollinen ja jotkut lehdet esim suosittu FIT sisältää tilaajalahjan! Suosittelen kurkkaamaan, mikäli on heiltä löytyy se sun THE lehti!

Mutta eroa siis löytyy, vaikka se onkin hiuksenhieno. Laihduttaja voi toki hakea vaikka Bodauslehdestä inspiraatiota, mutta saa varmasti enemmän tietoa irti itselleen KG tai FIT-lehdestä. Ne, joille olisi parempi joku harrastajalehti voi ostaa kevyttä lukemista bussiin esim KG- tai FIT-lehdestä, mutta jos tuntuu, että olisi kiva oppia jotain uutta ja pientä hifistelyä, suosittelen harrastajalehtiä!

Mitä mieltä te ootte hömppä- ja/tai harrastajalehdistä? Tykkäättekö te niitä hamstrailla joko irtonumeroin tai tilaten? Mitkä on teidän lemppareita?:)


6 kommenttia:

  1. Mie en tilaa mitään treenilehtiä, mutta monesti lukaisen nuo salilla tai kirjastossa. Jos jonkun noista laittaisin tilaukseen, niin ehkä tuon Bodauksen :) Taitaa olla lähimpänä nykyisiä intressejäni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäki selailen koulussa tai irtonumeroita bussiin, kun meen moikkaa valkkua joka 5. viikko! Ja jep, samoilla linjoilla sun kanssa, minkä noista kolmesta ostaisin! ;)

      Poista
  2. Ite olen tykännyt tuosta Bodaus-lehdestä. Parin irtonumeron verran oon niitä kotiin ostellut ja paljon hyödyllistä saanut niistä irti :) Onneks löytyy kyseinen lehti kirjastostakin, niin ei tarvii rahojaan aina tuhlata oman lehden ostamiseen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että oot saanu vinkkejä irti! :) Ja joo, kirjastoja ja kouluja on kätsy hyödyntää kieltämättä! :)

      Poista
  3. Silloin tällöin tulee ostettua irtonumeroita, jos oikeesti ovat ihan kunnon tarjouksessa. Myös padille oon nyt ostanu muutaman lehden :)

    Bodaus lehti on tuntemattomampi, mutta muita on tullut lueskeltua moneen otteeseen. Fit ja KG lehtiä kun vertaa niin ehdottomasti inspiroivin lehti on KG :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep äkin kyllä vilkuilen tarjouksia!
      Saattaisin itekkin hyödyntää tota padi juttua, jos semmosen omistaisin! Onko ne sitten halvempia siihen tilata..?:)

      Bodaukseenkin kannattaa kyllä tutustua, varsinkin jos muiden tarinat kiinnostaa! Niitä oli paljon kyseisessä lehdessä.

      KG on kyllä hyvä lehti, mustakin voittaa FITin :)

      Poista