sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Ajatuksia punttiksesta

Tänään salilla tukivyötä laitellessani ja palkkarista haaveillessani aloin miettimään punttisalia ja naisten sekä ehkä miestenkin kuvakulmaa siihen ja tietysti omaani.

Kaikillahan on oma käsityksensä punttiksesta. Siellä käyttäytymisestä ja treenaamisesta ja mitä kaikkea se kattaa. Itse mietiskelin lähinnä lihastenkasvua, ruokavaliota, lisäravinteita ja treenivaatteita sekä -varusteita. Ajattelin antaakin mielipiteeni ryhmittäin kutakin asiaa koskien. :)

Lihastenkasvu

Lihastenkasvatus..varsinkin naisilla on jotenkin niin pelätty asia. Ainakin ollut, nyt tosin kauneusihanne on menossa ehkä lihaksekkaampaan/timmimpään suuntaan ja hyvä niin. Mua vaan monesti häiristee se, kuinka naiset pelkää että niistä tulee kauheeta könttejä/kehoja jos alkaa harrastamaan punttisalia. Puntilla voi saada myös vain kiinteyttä aikaan ja moni varmaan tietää sen että kun lihas kasvaa myös energiansaanti lisääntyy?  Ja saatte muuten naiset tehä pirusti työtä jos haluutte lihaskimpuksi! Itsekään en mikään köntti ole, mutta lihaksikas ja edelleen naisellinen. Ja arvatkaa mitä? Jo tähän kondikseen saaminen on vaatinut verta, hikeä ja kyyneliä. Poistumista omalta mukavuusalueelta ja suht isoja painoja, puhdasta ruokaa sekä tietysti sitoutumista. Tästä päästäänkin seuraavaan kategoriaan eli;

Ruokavalio 

Sä turhaan käyt puntilla lihastenkasvatus ajatuksissa jos vedät miinuskaloreilla.. tai tasakaloreilla. Se on kuulkaas plussakalorit jos sitä lihasta haluaa kasvattaa! Sana plussakalorit saa monen naisen niskavillat pystyyn ja uskokaa tai älkää; niin munkin..edelleen! On jäätävää vetää kamalia määriä safkaa (kyllä, sitä saa vetää jos syö sen puhtaasta ruuasta) ja ajatella että tää kyllä kannattaa. Varsinkin dieetin jälkeen. Nesteet pomppaa kroppaan ja vaa'alle ei tee mieli astua.
Lisäksi tarvitaan oikeesti sitä proteiinia että se sitten rakentaa sitä lihasta. Sitä tarvitaan monesti päivässä, joka aterialla! Mua surettaa ainakin täällä kouluruuan taso kun on siihen alkanut kiinnittämään huomiota... hirmusta hiilarimättöä! On totta joo, että hiilariakin tarvitaan, mutta missä prode?! (ja saanen ihmetellä miksi Suomen kouluissakin on alettu syöttämään oppilaille mm. hampparia ja pitsaa? Ei näin!) Lisäksi vedenjuontihan on tärkeää. :)

Lisäravinteet

Tää aihe on havahduttanut mut vasta viime viikkoina kun kiikutin kotiin ekan palkkarin mikä sisälsi heraa. Oon mä syönyt tabletteina kromia (vähentää makeannälkää), monivitamiinia(sisältää mm. magnesium,rauta,vitamiineja..) ja vihreetä teetä (tehostaa aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa), mutta oon arastanut jotenkin heraa. Ennen mun palkkarina oli Sun Warriorin riisiproteiini, jossa oli vaan pirusti prodee. Oon kuitenkin huomannut et Whey+ on auttanut mua hurjasti palautumaan rankoista treeneistä ja seuraavalla kerralla oon taas jaksanu painaa täysiä! ja jopa painotkin on noussut! Toki kaikki ei tuommoisia tarvii..riippuu tavotteista ja siitä kuinka usein ja kuinka kovaa treenaa.. ;)

Treenivaatteet- ja varusteet

Treenivaatteista voi vaan sen sanoa, että onhan se mukavampi liikkua liikuntaan tarkoitetuissa vaatteissa, jotka mm. siirtää kosteuden iholta! Kengät kannattaa olla salilla myös hyvät. Että pohja ei luista yms. :) Varusteista sen verta, että itsehän omistan salihanskat, rannetuet ja nyt myös sen salivyön. Hifistelyä vai ei? Mielestäni ei, sillä ajattelen vain omaa turvallisuuttani. Mielummin näytän naurettavalta "troo bodarilta" kun rikon selkäni tai ranteeni. Lisäksi mm. rannetukien avulla saan esim. hauberikääntöön paremman tuntuman, kun ei tarvitse keskittyä siihen, ettei ranne jaksa! Kyykyissä nyt selälle tehty tukivyö tukee alaselkääni, joka on vähän kipeä entisestä väärästä kyykkytekniikasta. Salihanskathan auttaa pitämään paremman otteen, vaikka kädet hikoaisikin. :) Remmejä olen vielä harkinnut, mutta koska puristuvoimani on vielä tarpeeksi riittävä, en sellasille nää tarvetta. Jos joku päivä näen, toki nekin ostan häpeilemättä. :) Treenaan itseäni varten, silloin en välitä mitä mut ajattelee tai miltä "varusteet" päällä näytän!

Tässäpä nyt tällästä epämäärästä löpinää.. laittakaa mielipidettä ja ajatuksia tulemaan!:)


2 kommenttia:

  1. Itse olen pitkään haaveillut noista salihanskoista sen takia, että auttaisivatkohan ne siihen, että käsiin ei tulisi kovettumia. Samaan aikaan kuitenkin olen miettinyt, että kuinka huvittavalta näyttäisin kun alkaisin noin hifistelemään ja kuitenkin käytän melkoisen pieniä painoja. Mutta kun ne pienetkin painot aiheuttavat kovettumia! No, ehkä olisi syytä rohkeammin ruvetakin käyttämään suurempia painoja.

    Kouluruokailua olen itsekin ihmetellyt. Etenkin kasvissyöjänä joudun usein tyytymään aivan kummallisiin höttöruokiin. Pakkohan niitä on syödä, että jaksaa ja kuitenkin ilmaista ruokaa ovat, mutta kyllä siinä välillä meinaa tulla suru puseroon. Etenkin jos tietää, että iltapäivästä on tulossa rankkaa treeniä ja tahtoisi niitä protskuja.

    Ja mitä ihmettä ne hampurilaiset ja pizzat tekevät kouluruokien seassa? Etenkin kun eivät ole edes niin hyviä kuin jos niitä jossain oikeassa ravintolassa söisi. Hampurilaispäivinä emme saa edes kunnon salaattia vaan ainoastaan sitä mikä ilmeisesti kuuluisi laittaa sinne hampurilaisen väliin.

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä olen tuosta naisten asenteesta kuntosaliharjoitteluun. Vaatii todella kovaa työtä ja omistautumista mikäli haluaa "lihaskimpuksi". Eikä lihaksikas kroppa naisellakaan näytä pahalta.

    Otetaan nyt karkeaksi esimerkiksi Minna Pajulahti. Sellaiseen kuntoon pääseminen vaatii aivan käsittämätömästi työtä naiselta ja mieheltäkin. Lisäksi naisilla tuo kehitys on huomattavasti miehiä hitaampaa. Eikä tuollainen kroppa siltikään ole överiksi mennyt.

    VastaaPoista