tiistai 16. elokuuta 2011

Kultaiselle keskitielle astuminen

"nyt riittää. Nyt sä olet valmis elämään terveellisesti ja liikkumaan oikein" tokaisi mun mieli mulle eilen.
Mä tiiän et se on sanonut ton ennenkin, mutta sillon sen äänessä on ollut itseinhoa. Nyt ei ollut. Se sanoi sen tyynesti ja vakaasti, aivan niinkuin silloin kun se alko vaatimaan säännöllistä liikuntaa ja sitä se on saanut yli vuoden, vaikka välillä mun sisällä ollaan käyty sisällissotaa laiskuudesta ja salille menosta. Noh, kumpi voitti? Sali.

Niimpä niin, liikunnasta on tullut niin ihana ja kamala rutiini samaan aikaan, koska vihasin liikuntaa 17.5v, siksi se on välillä kamala rutiini. Miksikö? Vanha sohvalla löhööminen osaa himottaa, muttei silti koskaan voita. Joskus liikunta tulee olemaan vain ihanuutta!

Joka tapauksessa, tänään se alkaa. Uusi sisällissota ja paljon suurempi asia astuu kehiin: ruokavalio.
Toki osaan pitää ruokavalion hyvänä pari päivää tai jopa kuukauden, muttei silti mun edes tän vuoden repsahdukset mahdu yhteen käteen, tai hyvä jos molempiinkaan. Osaan siis possuilla usein ja nautin siitä, koska olen tunnesyöppö.
Nyt se saa kuitenkin olla ohi, mutta miten valmistautua siihen?
Tein eilen muistilistaa ja siinä lukee seuaavat asiat:

-Osta MP3soitin ja lataa se täyteen menevää, sporttista ja iloista musiikkia
Musiikkia on käytetty masennukseen ja jopa kuuroille, unohtamatta vauvoja. Se on paras motivoija ainakin mulla. Oon hukannu mun vanhan MP3 ja nyt on aika ostaa uusi ja ladata se täyteen energiaa, joka siirtyy minuun ja saa kehon huutamaan liikunnanhalusta!

-Hanki syke- ja askelmittari
Kyseiset kaverit motivoi. 10 000- 15 000 askelta päivässä on supositus ja mitä sykemittariin tulee niin sykettähän on nyt aina kiva seurata! Muuttuuko leposyke? Mikä tulee olemaan maximi syke kuukauden päästä? yms tutkimukset on kivoja ja motivoi todella hyvin!


-Suunnittele treenisi etukäteen
Varsinkin treenipäivien päätös on kaiken A ja O. Silloin ei varata aikaa kavereille tai vaikka leffalle, ennenkuin on treeni tehty. On totta, että treeni on mun vapaa-aikaa, mutta silti sille tarvii järjestää aikaa tai ei tule mitään! Myös etukäteen suunnittelemalla saa treenistä ihanan monipuolisen!

- Hyötyliikunta käyttöön!
Ah hissit, ah liukuportat, ah bussi... on väärä tapa ajatella. Hyötyliikunta (jopa portaiden nousu) saa päivänaikana yllättävän monta kaloria enemmän palamaan kuin laiskottelu. Liikunta myös piristää, joten nyt niitä portaita nousemaan!

- Liiku mielialasi mukaan
Tää liittyy nyt treenin suunnitteluun, että se saa muuttua. Jollekkin päivälle on vaikka bopdycombat varattuna, mutta on rättiväsynyt olo. Kuka hullu lähtee rääkkitreeniin kroppa ihan väsyneenä milloin kaikenmaailman revähdykset on mahdollisia? No joku tyhmä ihminen! Joten kunhan treenipäivät pysyy, saa ohjelmaa muuttaa mielen mukaan :) Sairaana ei tule liikkua!

-Muista riittävä lepo
Liikuntakoukkuun on joskus liiankin helppo jäädä. Muista 2 lepopäivää viikossa ja vaihtele viikottain treenien lujuusastetta. Josku on hyvä pitää kevempi viikko ja joskus saa vetää täysillä!


-Minun tahto voittaa mieliteot- asenne
 Psyykkaa itsesi tähän. Voit kirjoittaa lauseen lapulle ja vaikka kiinnittää jääkaapin oveen. Lue kyseinen lause 300-500krt päivässä läpi, mutta älä yritäkkään opetella ulkoa, vaan lue ajatuksella ja omaksu asenne itsellesi!

-1,5l vesipullo mukana aina
Ah niin helppo tapa pitää aineenvaihdunta hyvänä on juopotella vettä pitkin päivää! Se myös kirkastaa ihoa, joten mitä enää odotat? Myös 0.5l on hyvä koko, mutta itse suosin tuota isompaa ja tavoitteenahan on juoda koko mötikkä päivänaikana loppuun :)

-Suosi täysjyvää ja proteiineja
Täysjyvä täyttää ja sisältää ravinteitä, jotka on ominaisuuksia joita ei "pullaleivästä" löydä! Täysjyvätuotteet sisältää mun mielestä niitä hyviä hiilareita ja niitä ei siis kantsi pelätä, vaan suosia :) (en nyt meinaa sitä, että mätetään pussillinen täysjyväleipää päiväswsä... 2-4palaa nautin ainakin minä!)
Protskut on sitten tärkeä juttu aina, treenasit tai et. Nyt naiset ja miehet maitorahat ja raejuustot jääkaappiin ja niitä mussuttamaan, helppoja ja maukkaita proteiininlähteitä ;) hox! maitorahkaa on helppo makeuttaa mm. marjoilla, myös jos oikein herkututtaa, voi ostaa valmiiksi maustettua rahkaa!

- Suunnittele itsellesi palkinto esim onnistuneen viikon jälkeen!
Meillä kaikilla on melko henkilökohtaista, mikä on se vaikein aika kun aloittaa uuden elämäntaparemontinosa-alueen. Mulle se on ruokavaliossa eka viikko, sillon tekee mieli repsahtaa. Noh, oon jo suunnitellu mitä ihanaa saan seuraavalla viikolla jos onnistun tämän viikon ja saan pudotettua 500g-1kg. Täältä tullaan unelmakengät!;)

Siinäpä nyt oli oikeastaan itselleni muistilista alkuun, toiv saatte tekin jotain vinkkiä! :)
Tänään illalla kuvaan vielä tästä päivästä asioita (mm. ostoksia, ruokaa) ja kerron, oisko tehny jo mieli repsahtaa:D

Nyt mukavaa päivää kaikille!:)


Päivän tietoisku: Tiesitkö, että tutkimuksilla on selvitetty maidon olevan paras palautusjuoma? Niimpä nyt kaikki litkimään maitoa treenin jälkeen :) Muistattehan, että muutenkin maitotuotteita pitäisi nauttia 4-5 annosta/päivä.

2 kommenttia:

  1. Päivän tietoisku: Liiku, syö ja elä monipuolisesti. Ei siihen laiduttamiseen oikeasti tarvita mitään erikoisia ohjeita. Tärkeintä on saada vaan oikeasti tuo pääkoppa siihen hommaan mukaan.

    Jos sä mietit 24/7 "En voi syödä tätä enkä tota, ku pitää laihuttaa. Sit jätän tänää ton jutun tekemättä, ku pitää liikkua mennä noihi reeneihi."

    Eli siis, jos levyllä huutaa yks ja ainoa sana - "Laihdutus" - vähän ku LOSTin alussa, nii männykköön menee ja kovaa. ;)

    VastaaPoista
  2. Ano: niinhän tuo on ja tiedostan asian itekkin :) Se on kyllä totta, että kun nyt on blogi, jossa käsittelen painonpudotusta ja liikuntaa,voi tulla lukijalle olo, että mulla olisi vaan mielessä laihdutus, mutta asia ei tosiaan ole niin. Harvemmin mä sitä mietin, ehkä vaan sen kanssa että mitä suuhuni pistän. Liikun oikeastaan sen takia, että se tuottaa hyvän mielen ja en oo sillon äkänen, joten todella todella harvoin, jos koskaan menen salille koska "pitäisi laihtua". Ja se on kamalaa jos joku saa mun blogia lukemalla semmosen olon että "pakko laihtua" :( Tarkoitus olisi saada vaa fiilis jsut terveelliseen elämään ja liikkumiseen,tsemiä siis, eikä pakkomiellettä!
    Ja nuo vinkithä auttaa vaan alkuun. Ei sitä muututa niin että vaan päätetään varsinkaan jos on tottunut lohtusyömään ja makoilemaan sohvalla ennen yritystä muuttaa elämäntapojaan. Mutta hyvä vinkki oli tuo sanomasi niille, jotka miettii vaan laihdutusta!

    VastaaPoista