tiistai 17. tammikuuta 2012

Hyvät pahat nesteet

Tässä postauksessa puhun erinlaisissa nesteistä ja niiden haitoista ja hyödyistä. Korostan, että taas mennään mun omalla mielipiteellä ja toivottavasti osaatte tämän lauseen kautta muistaa sen, että ei, en ole ammattilainen, vaan tavallinen painon kanssa taisteleva ihminen, jolla on vain kertynyt eripaikoista tietoa. :)

Ihana, raikas vesi!

Mulla on nyt pari päivää onnistunut niin hienosti vedenjuonti, että voisi jopa sanoa, että olen ylpeä!
Monesti mulla on ollut asenne, etten voi juoda vettä 2 litraa päivässä, koska en kerkeä. Ai en muka kerkeä? Ketä sä koitat huijata nainen? Okei, on totta, että kovimpana sesonkina tahkolla ei kerkeä juoda mitään litraa päivässä, eikä kannatakkaan, koska vessakäynnin aikana jo jonot kasvavat jos yksikin työntekijä käväisee jossain. Mutta esim tänään, mulla oli aikaa juoda ja käydä vessassa ja monena muunakin päivänä olisi! Lisäksi pyrin juomaan ennen töihin lähtöä 0.5l vettä ja sitten kotiin tullessani 0.5l ja tottakai treenatessani samanverran. Töissä tänään esim meni vettä jonkun litran verran ,koska vesi jäillä nyt vaan on niin hyvää! <3

Miten siis kerkeää ja muistaa juoda n. 2 litraa vettä päivässä?
-Aloita päivä juomalla lasi vettä (2-5dl)
-Kanna juomapulloa mukana, vaikka sen 0.5l, niin ei vie liikaa tilaa ja pullo tyhjenee huomaamatta ;)
-Jos ehdit, juo töissä vettä
-Kotiin saapuessa muista myös hörppiä vettä, vaikka TVtä katsellessa tai koneella ollessasi!
-Aina jos jano yllättää, juo janoon vettä!

Kuplivat vissy ja limpparit!


Jos ihmettelit, miksi ihmeessä iskin melki kalorittoman vissyn ja kevyt/sokerilimsat samaan, niin minäpä kerron!
Alkuun töissä join kamalasti vissyä, koska onhan se nyt parempi kun ne lightlimsat, sokerilimsoista puhumattakaan (tähänkin on monta mielipidettä, onko light vai tavallinen parempi kellekkään, koskien myös laihduttajia.)
Töissä ja kotona mulla alko tulemaan kauhean turvonnut olo, vaikka muuten söin terveellisesti. Mun turvotus oli jopa niin valtaisaa, että mun poikaystävä huomasi sen.
Aloin miettimään syytä ja epäilin vissyä ja hetken päästä luin jostain urheilulehdestä, että sehän se syy on! Tottakai mun olisi pitänyt tajuta, että monia ne hapothan turvottaa, mutta ei niin ei. Siksi haluan nyt muistuttaa kaikkia tästä. Eli ei Vissyäkään mielinmäärin vaan kohtuudella ;)

Kahvi

Voi kahvi kahvi kahvi.. tästä nesteestä saa niin ristiriitaisia tutkimuksia medialta että huh huh! Toisella viikolla jonkun lehden mukaan poistaa selluliittia ja toisella viikolla toinen lehti kirjoittaa että lisää.
Itse en ole niin kahvinjuoja, että voisin ottaa kantaa. Sen tiedän, että itselläni kahvi laittaa aineenvaihdunnan kiertämään ja tiedän etten ole ainoa! Joten siinämielessä kahville plussaa! ;)
Kahvi on toki myös terveellistä, joten mielestäni sekin kohtuuden rajoissa on hyvä (esim. 3-4 kuppia päivässä.) Toki kohtuudenraja pienenee, mikäli kahviin tunkee vaikkapa yhden teelusikallisen sokeria. Miettikää nyt, miten paljon se on kuukaudessa, jos esim juot sen 3 kupia päivässä! Päivän aikana saat 3 tl sokeria, viikon 21tl ja kuukauden n. 90tl. Huh huh.. aikamoinen turha sokeripommi kertyy siitä. En halua edes ajatella kuinka ison vuoren se tekee sokeria vuodessa! Sokeristakin on helppo luopua maukeutusaineen avulla. :) Ja mitä valkoisiinnesteisiin tulee, niin itsehän käytän rasvatonta maitoa, ainoastaan superherkuttelutilanteissa pikku loraus kermaa, mutta sitä ei kannata ottaa tavaksi ;)
Ja mitä kahvin vähentämiseen tulee.. hyvät ja pitkät yöunet, terveellinen ruokavalio ja liikunta pitää pirteänä, ettei tarvitse kahvia väsymykseen juoda!

Vinkkejä kahvinjuontiin

-Pidä kahvin nauttiminen kohtuusrajoissa. Mielestäni 3-4 kuppia päivässä on okei!
-Tarkuutta siihen, mitä kahviin pistät! Jo yksikin teelusikka sokeria on yllättävän paljon kuukaudessa, vuodesta puhumattakaan!
-Suosi maitona rasvatonta maitoa, kevytmaito ja kerma tuovat turhaa energiaa muuten vähäkaloriseen juomaan.

Maito

"Rasvaton maito on paras palautusjuoma." Niin sanoi keran eräs urheilija (miksi ihmeessä en muista nimeä tai lajia??), mutta häntä minä uskon! ;) Muistetaanhan juoda tuota valkoista unelmaa ainakin 3 lasia päivässä, että luut jaksaa! Eiköstä niin? Ja luonnollisesti, rasvatonta suosin minä! kaikki muut on liian kermaisia mun makuun :)

-Maito on oivallinen palautusjuoma mielestäni tavisliikkujalle!
-Suosi rasvatonta!

Alkomahooli

Alkoholin voi suoraan laittaa kategoriaan "pahat nesteet." Miksikö?

-Alkoholin nauttiminen vie kunnon suorituskyvyn jopa kolmeksi päiväksi, vaikka varsinaista krapulaa ei tulisi olleskaan.
-Alkoholi tappaa aivosoluja, joten olet pian täysi pälli!
-Kalorimäärä alkoholissa on järisyttävä! Varsinkin siidereissä ja kirkkaissa. Mutta jos välttämättä haluatte juoda monta sataa kaloria ja kova juomamestari jopa tuhat niin antaa mennä! Älkää sitten ihmetelkö miksi maha kasvaa!
-Aamulla, tai oikeastaan jo illalla turvottaa.
-Alkoholin vaikutuksen alaisena, tekee useasti mieli roskaruokaa ja määrää ei tajua edes katsoa!
-Jos juot, kannattaa suosia viinejä!

Kesällä varsinkin kannattaa katsoa, kuinka usein siellä terassilla on ja mitä juo. Monet lihovat kesällä pelkän alkoholin takia. Yksi siideri/kalja/lonkero viikossa ei vielä näy, mutta jos kittaat yhden per päivä, niin pitäisi alkaa hälytyskellot soimaan. Lihottavaa myrkkyä, kuka sellaista haluaisi?
Ymmärrän kyllä juhlimisen, sillä itsekkin olen nuori :) Itse juon n. 1-2 kertaa kuussa ja selviän melko pienellä alkoholimäärällä, onneksi.

pst, on myös sanottu, että yksi lasi punaviiniä tekee päivässä hyvää, enkä nää syytä miksi kumota väite. Vähän sama kuin pala tummaa suklaata per päivä. ;)

Mitäs mieltä olette mun suhtautumisesta nesteisiin? Jos jokin mielestänne meni vikaan ja pahasti, niin sanokaan vaan rohkeesti niin korjaillaan!
Ja oliko postauksen pituus kiva vai jo liian pitkä?

8 kommenttia:

  1. Tosi kiva blogi sulla! Itelläkin nyt alko herkkulakko + elämäntaparemontti ja muuta, nii tästä sun blogista saa paljo hyödyllistä tietoa ja muutenki tätä on kiva lukea. :) Mä oon kans aivan tajuton syömään herkkuja joten katotaan miten tää etenee, kyllä se himo aina vaa pienenee mitä kauemmin on syömättä herkkuja, eilen mulla teki aivan tajuttomasti mieli keksejä ku ne oli pöydällä, mut en ottanu ja oon siitä niin ylpee ja musta tuntuu et se kasvatti mua ja pystyn mihin vaan :D

    VastaaPoista
  2. Ano: Kiitos, hyvä että miellyttää. :) Oih, en oo yksin siis muutosten kanssa, no voidaan onneks tukee toinen toisiamme ;) Ja kyllä mä uskon että pystyt olemaa herkkulakos nii kauan ku haluat, jo tommoinen kekseistä kieltäytyminenhän sen jo todistaa!! Jatka siis samalla asenteella ja tahdonvoimalla! Tsemiä sinne hurjasti!:) <3

    VastaaPoista
  3. Miks rasvatonta pitäis suosia?

    VastaaPoista
  4. tinpe: Ite suosin rasvatonta siksi, koska mulle on pienestä niin opetettu ja äitikin on liikkuja. Myöskin monissa terveysohjelmissa sitä suositellaan. Toki tästäkin on mielipiteitä. :) Ja riippuuhan se siitäkin kuinka paljon maitoa kittaa.

    VastaaPoista
  5. Mun mielestä kevytmaidossa nyt on niin vähän rasvaa, että semmosta määrää on outoo alkaa välttelemään. Täysmaidossakin on vaan 3,5% rasvaa. Virallisissa suosituksissakin on rasvaa 30% päivän saannista, ei luulis pienen rasvamäärän maidosta kaatavan mitään. Mutta siis mikäs siinä jos tykkäät siitä rasvattomasta vesimehusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nojoo, niinku sanoin nii on erilaisia mielipiteitä, niin taviksilla kuin ammattilaisillakin :) Ite tykkään suosia rasvatonta, ja ei se "vesimehulta" maistu jos on makuun tottunut. :) Ja rasvan määrän saan kyllä ruuistani, etten tarvitse sitä kevytmaidon kautta. Senkin takia ehkä suosin rasvatonta, sillä ravintoterapeutti on sitä minulle joskus suositellut :)

      Poista
  6. Energiajuomat puuttui kokonaan! Tarvisin kipeästi faktoja laihdutusnäkökulmasta siihen litkuun liittyen.

    VastaaPoista
  7. Ano: Joo, ei tullut ihan kaikki listattua, mm. myös tee puuttuu kokonaan. Energiajuomiahan ei kannata juoda, vaikkei edes laihduttaisi. :) Itse joskus join niitä ja jäin koukuun, vieroitusoireina oli mm. tärinä käsissä ja ärtyisyys ja välillä sydämentykytystä. Onneksi lopetin koko roskan! Eikä se enään maistu edes hyvältä!

    VastaaPoista