sunnuntai 2. joulukuuta 2012

TE KYSYITTE, MINÄ VASTASIN!

Nyt pääsen vihdoin näpertämään tämän postauksen. Sali tänään vähän venyi, sillä oli pakko ottaa päiväunet. Eilinen puoli viiteen valvominen kun verotti voimia, vaikka alkoholia en nauttinutkaan.

Päätin nyt vastata kirjoittaen, sillä sitäkin toivottiin ja näytän melko räjähtäneeltä sekä väsyneeltä tällähetkellä. ;)

Meikkien ja hiustuotteiden käyttötreenauksen ohella
 Tätä asiaa minulta kyseltiin. Miten pitää iho kunnossa ja kuinka toimia hiusten kanssa, sillä ne rasvoittuvat helposti salilla ja joka päivä peseminen kuluttaisi hiusta turhaan. Myös kropan peseminen useasti kuivattaa  ihoa.

Itse hiustenhoidosta sen verta, että pesen hiukseni vain 2-3kertaa viikossa. Jos tukka meinaa olla rasvainen tupeeraan ja käytän lakkaa, sekä myös kuivashampoota. Pidennykset eivät kyllä ole mitenkään hyvä treenatessa. Itselläni vetää todella takkuun. Treenaajille suosittelenkin klipsipidennyksiä jos pidennykset haluaa. Tällöin myös oman tukan pesu ei ole niin työlästä. :) Shampoo ja hoitoaineeni ovat pidennyksille suunnatut Sexy Hairin Silky-tuotesarjasta, mutta kun minulla ei ole pidennyksiä, pyrin pesemään hiukset kerran viikossa syväpuhdistavalla, jonka jälkeen laitan jonkun hoitavan tehohoidon vaikukuttamaan 10min-1tunti. Muuten käytänkin kostetuttavia shampoota ja hoitoainetta. Hoitoainetta laitan vain latvoihin ja näin ennaltaehkäisen jonkunverta rasvoittumista. :)

Ihonhoidosta sen verta, että pitäisi panostaa siihen ja paljon. Kroppani pesen päivittäin, mutta aina en käytä saippuaa. Suosin myös viileää vettä. Ihon kuorimista olen pyrkinyt nyt tekemään kerran viikkoon ja samalla rasvaan koko kropan (ainakin jalat!) Rasvausta voisin harrastaa useamminkin, sillä nyt minulla on paljon "ryyhelmää" johtuen kuivasta ihosta. Naamaa rasvaan yleensä aamuin ja illoin sekä käytän naamalle omaa pesuainetta sekä kasvovettä. :)

Mitä musiikkia kuuntelet kun treenaat?
 Tämä menee paljon fiiliksien mukaan. Joskus on kiva olla vaikka ihan ilman musiikkia, varsinkin lenkillä ja kuunella luonnonääniä sekä omaa hengitystä. Useimmiten kyllä kuuntelen musiikkia. Sitäkin kyllä laidasta laitaan mm. my chemical romance, jippu, black eyed pease, LMFAO. Nykyinen lempibiisi salilla on varmaan Matti-Keho ja MCR-Dead. :)

Aloituspaino + alkuperäinen tavoitepaino? 
Aloituspainoni oli projektia aloittaessa 72-75 kiloa, nykyään painan 57-59kiloa. Alkuperäinen tavoitepaino liikkuu varmaankin 58-60kilossa. :) Alimmillani painoin 55 mikä oli ehdoton minimini.

Nykyinen paino?
57-59kg

-Mihin vaiheisiin projektisi on jakautunut? Paljonko söit kaloreita ja hiilareita diettivaiheessa? Paljon harrastit liikuntaa per viikko?

Painonpudotus,lihaksenkasvatus ja tulevassa sitten otetaan näitä nesteitä pois, mitä lihas vaatii kasvaakseen. :) Kaloreiden määrää en dieettivaiheessa tiennyt, mutta veikkaan 1300-1500kcal/pvä. Hiilareita tuli hyvin vähän, ainoastaan aamujugurtista, marjoista ja kasviksista. Määrästä en ole varma. Liikuntaa harrastin miten tykkäsin, mutta tein joka aamu lenkin ajaltaan 20-30min.

-Oliko sulla joku salitreeniohjelma laihdutusjakson aikana vai teitkö pelkkää aerobista ja kävit ryhmäliikuntatunneilla?
Ei ollut tiettyä saliohjelmaa, mutta kävin tekemässä salilla mitä lystää. Enemmän kyllä suosin aerobista ja jos tein lihaskuntoa oli se yleensä pumppi. :) Lemppareina toimi dieettiaikana spinning sekä juurikin pumppi.

-Seurasitko painon putoamista viikottain, vai satunnaisesti ja huomasitko painossa koskaan mitään jumitusta vai tippuko se tasaseen tahtiin? 

Seurasin aikalailla satunnaisesti. Paino ei koskaan jumittanut, mutta kyllä paino putosi lopussa hyvin hitaasti. Ensimmäinen 10kilo taisi lähtä vain parissa kuukaudessa ja seuraavassa parissa kuukaudessa lähti se 5 kiloa.

-Söitkö sä paljon vähemmän kaloreita painonpudotusaikana, kuin aikaisemmin?
Kyllä. Hyvin miinuskaloreilla menin. Tosin, en tiedä vieläkään tarkkaa määrää paljonko niitä söin päivän aikana. :)

-Kuinka paljon hiilihydraattien määrä laski ruokavaliossa?

Todella radikaalisti. Aloin hiilarihiirestä vähähiilihydraattiselle. Tämä vaikutti siten, että n. ensimäisen viikon ajan en jaksanut muuta kun herätä syömään, mutta sen jälkeen tilanne tasaantui. :)

-Lähtikö paino tippumaan nopeasti laihduttamisen alussa?

Kyllä lähti! Tarkalleen en muista miten nopeasti, mutta yllätyin itsekkin kuinka hyvin se lähti!

-Mitä vinkkejä antaisit muille painoaan pudottaville ruokavalion ja liikkumisen suhteen?
Muistakaa säännöllinen ruokarytmi (2.5-3 h välein. 4h EHDOTON maksimi väleille!) Käyttäkää joka aterialla proteiinia ja joka aterialla et tarvitse hiilareita. Nauti hiilarit aamusta/päivästä. :) Juo paljon vettä! 2-3l.

Liikkumisesta sen verran, että aamulenkit tyhjällä vatsalla kannattaa!
Laihduttamisen aikana on turha miettiä lihasten kasvatusta, sillä lihas tarvitsee runsaasti energiaa kasvaakseen ja se tarkoittaa sitä että pitää syödä enemmän kuin kuluttaa. Laihduttajalla energiansaanti pitää olla pienempi mitä kuluttaa.

Käytä mittana vaa'an lisäksi mittanauhaa ja rasvaprosentti kannattaa mitata! Vaaka ei kerro loppupeleissä mitään. Myös etenemiskuvia olisi kannattava ottaa.

Laihdutus on otettava elämäntavanmuutoksen sivutuotteena, muuten et tule onnistumaan. Et voi palata samaan, tai lihot takaisin. Siihen kannattaa asennoitua kunnolla, ennenkuin aloittaa projektin. Kannattaa myös hankkia tukihenkilö ja parhaimmassa tapauksessa ammattilainen, varsinkin jos meinaat puottaa painoa radikaalisti ja nopesti!

-Kävitkö tekemässä paljon salitreeniä painonpudotusaikana?
En oikeastaan. Tein 2krt viikossa lihaskuntoa ja yleensä suosin pumppeja. :) Aerobista harrastin 2-3krt viikkoon.


-Kertoisitko ns ''tyypillisen'' mallin laihdutusajan ruokailuistasi? 
Minulla oli joka päivä sama ruokamalli sen 4kk ajan. Se oli vähähiilihydraattinen ja hyvin proteiinipitoinen. Rasvat sain pähkinöistä,siemenistä ja oliiviöljystä. Tarkkaa ohjelmaa en täällä jaa, sillä se oli minulle räätälöity ja niin tiukka, että se saattaisi olla jopa vaaraksi, ellei ammattilainen olisi kokoajan seuraamassa tuloksia.

Parhaat ja huonoimmat hetket laihdutuksessa/lihaksen hankkimisessa?
Laihdutus oli aikalailla onnistumista vain. Toki se, että miten ihmiset järkyttelivät laihuuttani ei ollut kiva asia, eikä muutenkaan läheisten huoli. Lihastenkasvatus on huomattavasti turhauttavampaa ja vaativampaa. Plussakaloreita on hyvin hassua syödä, kun tottui menemään kunnon miinuskaloreilla. Myöskin aerobiskielto saa nesteet hyvin kroppaan ja olo on tukala. Vasta tässä vaiheessa on luovuttaminen käynyt mielessä, mutta onneksi intohimo on mukana niin luovuttaminen ei ole vaihtoehto!

Menikö jossain vaiheessa joku ihan pieleen, eikä onnistunut vai ovatko pt:n antamat ohjeet olleet koko ajan täydellisiä?
Huomattiin, ettei VHH sovi minulle ja lisättiin hiilaria enemmän ruokavalioon kuin alunperin oli tarkoitus. Nyt menee taas hyvin ja homma rullaa. :)

Onko usko projektiin horjunut missään vaiheessa?
Kuten aiemmin vastailin, niin juurikin tässä lihastenkasvatusvaiheessa kyllä! Mutta Veskuun minulla on 100% luotto, niinkuin kuuluukin olla! Jos en usko itseeni, uskon Veskuun ja eteenpäin mennään!;)

Lemppari-/inhokkijuttu salilla?Lempparia on pakkotoistot sekä tykkään treenata käsiä sekä selkää. Inhokit ovat vatsat ja tajuton viha-rakkausuhde minulla on kyykkyihin!

Jos voisit sanoa jotain menneisyyden (esim. kahden vuoden takaiselle) itsellesi, niin mitä sanoisit?
Pystyt siihen, jos vain oikeasti haluat! Ja muista tehä kaikki itsesi takiasi! Rakasta itseäsi!

Tuntuiko jossain vaiheessa joku pt:n antama juttu tai neuvo ihan typerältä, mutta noudatit kuitenkin ja huomasit, että oikeassahan se pt koko ajan olikin?
 Voi KYLLÄ!:D Veskun ohjeet on joskus ihan utopistisia, mutta kyllä ne vaan kummasti toimii!;)

Kuinka monta tuntia liikut viikossa?Tällähetkellä 3x viikossa salia ja yhteensä ne vie aikaa n. 3-4.5h. :)

Paljonko syöt nyt kaloreita?
En osaa sanoa enkä halua tietää, haha! 2000+ ? Riippuu onko treenipäivä vai ei. :) Huijauspäivänä (eli kerran viikossa) kalorit saattaa paukkua jopa 3000 kieppeillä.

Mitä neuvoisit tilanteessa, kun paino heiluu kilon edestakaisin, miten sen pysäyttää ja saada painoa pysyvästi alemmas?
Silloin pitää varmaan katsoa ravinto ja liikkuminen. Usein ravinnossa on viilaamista. Suosittelen katsomaan hiilarit sekä annoskoot. :) Myös ruokapäiväkirjan pito joskus avaa uusia ovia! On mustaa valkoisella mitä ja kuinka paljon syö, tuleeko naposteltua, onko ateriarytmit säännölliset yms. :)

-Onko ajankäyttösi muuttunut? (Esim. jätätkö jotain pois kuten, telkkarin katsomisen, jotta ehdit treenailla)
Kyllä on jonkinverran, vaikkei treenaus viekkään kuin sen 1-1.5h 3 x viikossa. Mutta esim alkoholinkulutus on jäänyt hyvin minimiin. :)

-Ovatko ihmiseet ymmärtäneet projektiasi/ tukeneet sinua siinä?
Vaihtelevasti. Pari henkilöä on, jotka ovat olleet kokoajan tukena, mutta pari kaveria on karsiutunutkin pois. Ja tullut uusia! Mutta yleisestiottaen on tuki ollut todella hyvää ja olen siitä todella kiitollinen. :) ja ymmärrän myös sen, ettei kaikki pysty ymmärtämään, varsinkaan dieettiaikaani. Laitoin kuitenkin kroppani hyvin kovalle tiedostaen asian.

-Oletko pitänyt projektisi omana tietonasi vai kertonut siitä avoimesti muille? Miten ihmiset ovat suhtautuneet?
Avoimesti, kuten taitaa tämä blogikin kieliä siitä jotain! :D Suhtautumiset ovat yleisestiottaen olleet todella positiivisia ja olen jopa saanut muitakin ihmisiä muuttamaan elämiään terveellisempään suuntaan! :)

-Onko muutos / uusi elämäntapasi saanut sinut ajattelemaan / arvostamaan eriasioita eritavalla?
Kyllä! Mm. olen tajunnut mihin suomalainen kouluruoka on menossa! Eineksiä eineksien perään. Melko surullista. :/ Olen alkanut arvostamaan hyvää ja puhdasta ruokaa sekä hyvää olo kun ei turvota!

-Mikä tsemppaa sinua kaikista eniten vaikeina aikoina projektissa?
Se mihin olen jo päässyt ja tietysti blogista olen saanut armotonta tukea unohtaen ihania ystäviäni ja PTtäni Veskua. :)

-Kumpi oli vaikeampaa, syömisen vai liikkumisen remontointi?
Syömisen, ehdottomasti.

-Parhain onnistumisesi tunne? 
Kun painoin alle 60 kiloa ja se, kun kaverini sai neuvojeni avulla yli 10 kiloa pois ja neiti menee edelleen alaspäin!:) Myös se, kun ostin koon XS-paidan tai koon 34 farkut!

-Mitä lihasryhmää tykkäät eniten harjoittaa?
Selkä ja käsilihakset, erityisesti hauis.:)

-Lemppari välipalasi?
 Tämä on tosi kausiluontoista! Tällähetkellä luonnonjugurtti proteiinijauheella. :)

Koska oot timmissä kunnossa, en usko et painonpudotus on enää se ykkös juttu. Ootko kenties ajatellut kilpailemista?
Ei olekkaan painonpudotus ykkösjuttu. :) Nyt on siis lihaksenkasvatus ja sitten vähän kiristellään kesään. En ole päättänyt haluanko kisata. Tuskin vielä muutamaan vuoteen. Ensin haluan totutella uuteen kroppaani ja se on vielä edelleen palautumassa rankasta diettailusta. Saattaa olla että parinvuoden päästä alkaa kisalavat houkuttaa, who knows! ;)

Ja tähän loppuikin kysymykset. :) Jäikö jokin vielä kaivertamaan mieltä? Tai oliko joku vastaus yllättävä?

12 kommenttia:

  1. Vielä lisäksi, minkä pituinen olet? Olen itse 163, laihdutin 71kg > 59kg 9kk aikana. Olen itse yrittänyt maltillisesti pudottaa, että pystyn pitämään elämäntapamuutoksista kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pituuttä löytyy 168. :) Ja hienon projektin olet sinäkin saanut aikaan ja melko lyhyessä ajassa! Sulla on myös oikea asenne, hienoa ja onnittelut sekä tsempit tietysti jatkoon!:)

      Poista
    2. Kiitti sulle :) pidät hyvää blogia!

      Poista
  2. siistiä, sinäkin kuuntelet My Chemiä. parasta treenimusiikkia :- )

    VastaaPoista
  3. Menitkö ne aamulenkit kävellen vai juosten? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloitin kävellen ja siirryin kevyeen hölkkään hetken päästä. :)

      Poista
  4. Kiitos, kun jaksasoit vastata ihanan perusteellisesti ja pitkästi! :) Vaikutat kyllä niin tsemppaavalta ja mukavalta tyypiltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä mitään! Kiva että vastaukset miellytti! Ja kiitos paljon. :)

      Poista
  5. Hih, luin tuosta viimeisestä kohdasta ensin, että kroppa on palautumassa rankasta deittailusta! :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, EIKÄ! :'D No se ei kyllä pidä paikkaansa, hihi!

      Poista