perjantai 15. huhtikuuta 2011

Oletko muistanut syödä?

Jatketaan ihan perusasioissa eli syömisessä.
Eli millon oot viimeksi syöny ja saanut elimistölle jotain poltettavaa? Jos viime syöntikerrasta on 3-4h nii käväse eka syömässä vaikka joku omena/leipä tai sitten mahdollisesti se päivän eka lämminruoka!
Jos oot syönyt vasta hetki sitten niin sitten vaan lukemaan postaus läpi!

Eli painonhallinnan ja myös hyvän olon vankkoihin perusasioihinhan kuuluu ruokavalio ja sitä kautta myös ruokarytmi.
Kaikki varmasti tietää, että pitäisi syödä 3 tunnin tai maksimissaan 4 tunnin välein.
Ai miksikö? Siksi että aineenvaihdunta pysyy hyvänä ja toisena tärkeänä asiana on se, että elimistösi tuntee saavansa tarpeeksi energiaa ja myös tarpeeksi usein ettei se ala säilömään sitä joutuessaan säästöliekille.

Moni ajattelee ja niin ajattelin alkuun minäkin että ei se syömisrytmi nyt niin tärkeä ole kuin oletetaan, mutta on se! Uskokaa huviksenne!
Jos päästätte nääs elimistönne säästöliekille, sehän säilöö saamastaan ravinnosta miltei kaiken ja sitten mietitään miksi vaaka näyttää samaa vaikka treenataan, jopa niin että tulee huono olo koska on syönyt niin huonosti.
Se on ihan oikein, siis se huono olo, sellaisille jotka koittaa laihduttaa mahd. vähällä ruualla ja hullulla liikkumisella.

No mites sitten, jos syö sen 3h välein eli n. 5kertaa päivässä (jonka kuuluu muuten sisältää sen 2 lämmintäruokaa!) niin miten ihmeessä saadaan kalorit pysymään aisoissa?
No valinnoilla tietysti.
Mä syön parhaimpina päivinä just sen 5krt päivässä ja saan 1500-1600kcal, joskus jopa 2000 tai 2200, mutta niitäkin päiviä kantsii olla jolloin syö enemmän, se kanssa auttaa pitämään aineenvaihdunnan vilkkaana!
No mitenkö sitten tuokin onnistuu? Tiestysti miettimällä etukäteen mitä syö, silloin ei tuu syötyä mitä sattuu ja sitäpaitsi jos syö usein ja ei tunne nälkää nii eipä se nälkä sitten haittaa kaupassakaan ja ei tuu ostettua jotain suklaapatukkaa koska huimaukseen tai muuten vaa pahaanoloon tarvii nopeesti verensokerit ylös!

Annan nyt esimerkin mun täydellisestä päivästä (siis syömisen suhteen) ja loppuun laitan tiedot, että paljonko on tullut kaloreita, hiilareita, proteiinejä ja rasvoja!

Aamu kello 8: kaurapuuroa n.2dl
                      mansikka mehukeittoa n 50g
                      rasvatonta maitoa lasi

Lounas kello11: Pari perunaa n. 200g
                         lohta n. 100g
                         vihersalaattia (puoli lautasta)
                        vettä

Välipala kello 14: Omena
                           Purkki maitorahkaa

Päivällinen kello 17: kalakeittoa n.3dl
                               rasvatonta maitoa lasi
                              Ruisleipä viipale
                              Margariinia

Iltapala kello 20: Ruisleipää 2 viipaletta
                          1 kokonainen tomaatti
                          kaakaota lasi (sokeria sisältävä, oboy)
                          margariinia

Kalorit koko päivältä: 1476 kcal
Hiilarit:                        168.5g (47%)
Proteiinit:                     86.2g (25%)
Rasvat:                        47.7g (30%)

Ja nuo lukemat on hyvät ! Hiilarimäärää kauhistelee varmasti ainakin karppaajat, mutta sitäkin kannattaa miettiä mistä oon ne saanut. Kaurapuuro ja ruisleipä täyttää pitkään ja tekee hyvää vatsalle!
Huomatkaa et myös esim maitorahassa on hiilareita, mutta se on loistava protskunlähde!
ja tuo määrä hiilareita ei tosiaan lihota!! (okei, edellee riippuu mistä ne saatte)
Ja huomatkaa kalorimäärä! Oisin vielä saanut ja vielä ois pitänyt syödä jotain!! (varsinkin jos liikutte!!!)
Elikkä mulla jäi energiavajetta.
Jos haluutte tietää ja seurailla syömisiänne ja saada tietää ravintoarvot nii menkää kiloklubiin ja rekistöröitykää sinne! Se on ilmasta ja siellä saa vinkkejä ja tukea ja voi seurailla liikuntasuorituksiaa ja syömisiään sekä tottakai edistymistään, kätevää:)

Mites sitten syödä niin usein? Eihän töissä tai koulussa ole pakolla aikaa hakea esim välipalaa!!
Ratkaisu on yksinkertainen: Otat välipalankin lounaan lisäksi mukaan! Ja jos meinaa aina unohtua, niin muistilappua vaan ulko-oveen!;)

Mutta siinä teille taas jotakin, toivottavati ees jotenki avarti katsettanne taas!
Eli älkää pelätkö syödä usein, pitäkää vaa silmällänne paljonko syötte ja siitäkin sitten tulee myöhemmin vinkkiä miten se onnistuu!:)

Hyvää ja aurinkoista joppupäivää kaikille!:) Ja tsemiä taas tähänkin päivään!

5 kommenttia:

  1. entäs sitten tämä kuuluisa "opiskelijabujetti"? omaan ruokavalioon kuuluu ainakin suurimmaksi osaksi pastat ja nuudelit koska ne ovat niin halpoja. Onko siis ihan täysin mahdotonta vähävaraisena syödä "oikein" ? :D

    VastaaPoista
  2. Ano: No sekin on musta mahdollista. Tekee vaan vaikka jotain ns. "kunnonruokaa" vaikka makaroonilaatikkoa, kunnon annoksen ja sitten vaikka pakastelee sitä! Siihenki saa kivasti protskulisäystä vaikka jos laittaa siihe tonnikalaa sekaa,seki o melkose halppaa:) Ja oha siinä sitte jauhelihaa. Noistaki ois mielenkiintosta tehä postaus et mite vähällä rahalla mahdollista, pitääpi laittaa mielee tollane postausidea:)

    VastaaPoista
  3. Onko toi puuro niin 2 Kuivana vai keitetty?

    VastaaPoista
  4. Onko tua puuro 2dl Kuivana vai keitetty?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tässä on kyllä niin vähän kaloreita, etten suosittele kyseistä valiota nykyajatusmaailmallani kellekkään.:) Jätän tästä syystä vastaamatta kysymykseesi. Toivottavasti ymmärrät.
      Mukavaa joulun odotusta! :)

      Poista